5 Причини зошто Ви е потребен Сметководител

Сметководствени услуги

Многу сопственици на мали претпријатија не сфаќаат дека поголем број на компании во Македонија не успеваат во првите 18 месеци. Една од главните причини е поради лошото финансиско управување.

И покрај ова, многу сопственици на компании се оставаат сами на себе, кога станува збор за управување со нивните пари. Иако, не треба да заклучиме дека тие бизниси се полоши поради тоа што немаат сметководител, не можеме да ја потцениме широчината на знаења и искуства кои може да ги обезбеди сметководителот.

Повеќето луѓе не ги сервисираат сами своите автомобили. Наместо тоа, тие ги носат на професионален механичар кој може да ги одржува работите непречено и да ги забележи потенцијалните проблеми. Малите бизниси имаат потреба од исто внимание од професионалец.

Сметководителите прават многу повеќе од поднесување на даночни пријави. Тие можат да направат сеопфатна проценка на вашите финансии и да создадат прогноза низ годината за да го задржат вашиот бизнис  здрав и просперитетен.

Партнерството со сметководител, всушност, ќе ви помогне да ги постигнете вашите цели на долгорочен успех.

Поради тоа, ние ви даваме пет причини зошто е важно да имате сметководител за вашиот бизнис.

1.Зголемете ги вашите одбитоци

Во текот на оваа зафатена даночна сезона, повеќето сопственици на бизниси размислуваат за тоа како можат да ги зголемат своите одбитоци. Сметководителот може да ве поддржи со лесно идентификување на овие потенцијални одбивања во текот на целата година и да ве посоветува како да направите стратешки одлуки за одбивање на годината.

2.Избегнувајте ревизија

Друга навистина привлечна причина за ангажирање на сметководител е да се избегне страшната ревизија. За жал, повеќето луѓе мислат на сметководител како некој што може да ги реши овие проблеми откако ќе се случат.

Важно е да се запамети дека ревизијата лесно може да се избегне ако добиете водство и совети од сметководител преку целата година. Помислете на сметководител како долгорочен партнер кој е инвестиран во вашиот бизнис и се грижи да биде фискално здрав.

3.Заштедете време и енергија (и здрав разум!)

Повеќето претприемачи мислат дека строг буџет значи дека нема да можат да си дозволат вработување сметководител. Но, ако размислите колку време и напор трошите за да се обидете сами да управувате со вашите финансии (да не ги спомнуваме можните грешки што може да ги направите, и загубите од лошите финансиски одлуки), придобивките секако ги надминуваат трошоците.

Како претприемач, вашиот фокус треба да биде на водење на вашиот бизнис. Инвестирањето во професионален сметководител и ангажирање на него или неа како постојан тактички бизнис советник ќе ви помогне во одржувањето на тој фокус и истовремено ќе ве натераат на патот кон вашите бизнис цели.

4.Направете одлуки во реално време

Имајќи сметководител како финансиски советник кој ќе ви помогне при буџетирање и следење на готовинскиот тек на рамномерна основа, ќе ви овозможи да се движите низ сите пречки што се појавуваат во реално време.

Треба да земете заеднички пристап со вашиот сметководител, овозможувајќи ви да донесувате одлуки заедно врз основа на најновите податоци и исто така да ги искористите консултативните односи што ќе ви помогнат да донесувате деловни одлуки кога ќе треба да ги направите.

5.План за иднината

Конечно, една од најголемите придобивки за ангажирање на сметководител е да добиете совети за тоа како да ја планирате иднината. Заедно можете да ги повлечете извештаите од минатите месеци и да ја испитате сезоната на вашиот бизнис. Со тоа ќе ви помогне да го одредите најдоброто време за купување инвентар и да инвестирате со големи вложувања, за да можете да останете конкурентни и остварливи.

Како сопственик на компанија, најчесто сте преокупирани со секојдневното работење на вашиот бизнис. Сепак, сметководителот може да направи чекор назад и објективно да ја разгледа големата слика, за да го пронајде најдобриот начин за поддршка на долговечноста на вашиот бизнис.